Fortengordels en recreatie

De meeste forten en schansen hebben vandaag geen militaire functie meer. Zij hebben echter - geheel of gedeeltelijk - een nieuwe functie gekregen: natuur, recreatie en/of cultuur. Verschillende forten en schansen kregen de voorbije decennia meer een recreatieve rol.

Wandelen en/of fietsen in een parkomgeving kan in fort 2, fort 4 en fort 8, de schans van Schilde en de Brilschans, het fort van Kessel, op de Defensieve Dijk en langs de Antitankgracht

Tussen het fort van Kapellen en het fort van Brasschaat loopt een militaire spoorlijn uit WOI. Sinds kort kan jong en oud over dit spoor denderen op speciale spoorfietsen! Fiets je graag mee? Reserveer een rit op www.spoorfietsen.be

In fort 2, fort 6, fort 8, het fort van Merksem en de Brilschans zijn er sportvelden en soms indoor sportinfrastructuur. Een schietclub, handboogschutters en radioamateurs zijn actief in het fort van Lier.

Kinderen kunnen zich amuseren in de speeltuin van fort 5, de schans van Puurs en de Brilschans.

In fort 2, fort 8, de forten van Bornem, Kessel, Schoten, Haasdonk, Koningshooikt en Lier, en de schans van Schilde kun je vissen mits een vergunning, en soms alleen in clubverband.

Een hondenclub is gehuisvest aan het fort van Kapellen. Aan het fort van Merksem liggen er volkstuinen.

In het fort van Koningshooikt is er een café met dancing. Je kunt er ook paintballen, motorcrossen en airsoft spelen. Ook in het fort van Stabroek kun je paintballen, lasergames spelen of genieten van een receptie.

De forten van Bornem, ’s-Gravenwezel en Sint-Katelijne-Waver, en de schans Dorpveld hebben een nieuwe bestemming gekregen als zone voor recreatiewoningen.

In de schans Drijhoek zijn een discotheek en een winkel gevestigd.