Fort van Sint-Katelijne-Waver

Terug naar overzicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Sint-Katelijne-Waver erg zwaar beschadigd. De gebouwen verkeren in slechte staat en worden gebruikt door kunstatelier ’t Fort.

Fort van Sint-Katelijne-Waver vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het domein is ingedeeld als woongebied. Het fort zelf is volledig privébezit en wordt gebruikt door Kunstatelier ’t Fort. Het fort is niet toegankelijk.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Duffel, het Fort van Lier, het Fort van Koningshooikt en het Fort van Walem via de route ‘Langs Nete en groentestreek’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppuntenHet Fort van Sint-Katelijne-Waver ligt tussen knooppunten 43 en 24.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort is gebouwd van 1906 tot 1914 en is, samen met het Fort van Stabroek, het eerste pantserfort van de Antwerpse fortengordel. Doordat het in 1914 heel zwaar gebombardeerd werd, verkeren de gebouwen in heel slechte toestand.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Sint-Katelijne-Waver kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: vanuit de Mechelsesteenweg via de Kempenarestraat en Strijbroek, of vanuit de Stationsstraat via de Fortsesteenweg.
Bushaltes: Sint-Katelijne-Waver Kempenarestraat op de Mechelsesteenweg of Sint-Katelijne-Waver Fortsesteenweg in de Stationsstraat.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Fortsesteenweg
2860 Sint-Katelijne-Waver
Antwerpen
Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Sint-Katelijne-Waver (copyright: provincie Antwerpen)
De forten van Sint-Katelijne-Waver en Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De schansen Dorpveld en Bosbeek tussen de forten van Sint-Katelijne-Waver en Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Duitse prentkaart van het vernielde fort van Sint-Katelijne-Waver in 1914 (copyright: Eddy Van Leuven)
Gang in het fort van Sint-Katelijne-Waver (copyright: Eddy Van Leuven)