Fort van Stabroek

Terug naar overzicht

Het Fort van Stabroek mag dan wel weinig actie gezien hebben tijdens de twee wereldoorlogen, nu organiseert Stafort er talloze avonturen. Van paintball tot discgolf, in Stabroek vindt ieder wat wils.

Luchtfoto van het fort van Stabroek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Dankzij Stafort kan je in het Fort van Stabroek heel wat avonturen beleven. Van paintball tot mountainbike, met de activiteiten van Stafort gaat je hart gegarandeerd wat sneller slaan. Geen adrenaline-junkie? Je kan er ook terecht voor highlandgames, discgolf en andere toffe belevenissen. Voor meer info kan je terecht op www.stafort.be.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Merksem en het Fort van Kapellen via de route ‘Antwerpse polders en kasteeldomeinen’ van de fietsbrochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Dit kan via de fietskaarten die verkrijgbaar zijn bij uw lokaal toerismekantoor of op fietsnet.be.  Het Fort van Stabroek ligt aan knooppunt 17.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt van het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt tussen knooppunt 65 en 68 van het netwerk 'Kempense Heide'. Van hieruit maak je mooie wandelingen over de Antwerpse polders.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Op deze pagina vind je meer informatie. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Geschiedenis

Het fort is gebouwd vanaf 1902 en voltooid in 1907. Samen met het Fort van Sint-Katelijne-Waver was dit het eerste pantserfort van de Antwerpse fortengordel. Het is het eerste fort aan de antitankgracht. Tijdens de twee wereldoorlogen speelde het fort geen belangrijke rol en 1947 werd het fort gedemilitariseerd.

Voor een uitgebreidere beschrijving en een overzicht van de geschiedenis van het Fort van Stabroek kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het fortgebouw is in goede staat. De loopgraven rond het fort zijn niet meer goed zichtbaar met het blote oog, maar zijn bewaard in ondergrond. De bunkers in het zuiden van het fort zijn nog wel goed zichtbaar. Het fort zelf wordt beheerd voor recreatieve activiteiten.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Abtsdreef, een zijstraat van Laageind (N111).
Bushalte: Stabroek Oud Broek.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Abtsdreef
2940 Stabroek
Antwerpen
Contactgegevens: 

Stafort bvba
Glazenleeuwstraat 150
9120 Beveren-Waas
Tel.: +32 (0)3 775 84 00
GSM: +32 (0)478 27 29 56
E-mail: info@stafort.be

http://www.stafort.be

Kaarten: 
Foto's: 
Ingang van het fort van Stabroek (copyright: gemeente Stabroek)
Hoek van het fort van Stabroek (copyright: gemeente Stabroek)
Muur met Duitse opschriften in het fort van Stabroek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Stabroek en de Antitankgracht vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Bunkers in de buurt van de Antitankgracht en het fort van Stabroek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)