Schans Dorpveld

Terug naar overzicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield de Schans Dorpveld een week stand. Nog steeds worden de overleden soldaten jaarlijks herdacht aan het monument aan de toegangspoort.

Herdenking aan het monument in de schans Dorpveld (copyright: Eddy Van Leuven)

De schans vandaag

Het domein wordt gebruikt voor verblijfrecreatie. Op het forteiland zijn in de jaren '70 enkele huizen gebouwd. Aan het monument wordt er jaarlijks een plechtigheid voor de overledenen georganiseerd. De schans is privébezit en dus niet toegankelijk.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in de schans vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De schans is gebouwd in baksteen en ongewapend beton tussen 1909-1912 en ligt samen met de Schans Bosbeek tussen het Fort van Sint-Katelijne-Waver en het Fort van Koningshooikt in Lier. Tijdens de Duitse aanval op Sint-Katelijne-Waver in 1914 hield de schans Dorpveld een week stand. Ter herinnering aan de soldaten van de schans in 1914, werd in 1931 naast de ingangspoort een monument opgericht.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Schans Dorpveld kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Stationsstraat (N105) en de Generaal Deschachtstraat (vlakbij de Markt van Sint-Katelijne-Waver).
Bushalte: Sint-Katelijne-Waver Kerk.

Adres: 
Generaal Deschachtstraat 15A
2860 Sint-Katelijne-Waver
Antwerpen
Kaarten: 
Plattegrond van de schans Dorpveld in Sint-Katelijne-Waver (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De schansen Dorpveld en Bosbeek tussen de forten van Sint-Katelijne-Waver en Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van Koningshooikt tussen de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver en de schans Tallaart in Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De forten van Sint-Katelijne-Waver en Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Schans Dorpveld vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Monument in de schans Dorpveld (copyright: Eddy Van Leuven)