Fort van Lier

Terug naar overzicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Lier zwaar beschoten door de Duitse Dikke Bertha’s. Vandaag weerklinken er nog altijd schoten in het fort: het fort biedt onderdak aan heel wat verenigingen, waaronder drie schietclubs.

Fort van Lier vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het fort wordt vandaag gebruikt door heel wat verenigingen, zoals de schietclubs Fort Lier, Ledo en Politieverbroedering Lier, een boogschuttersgilde, een radiovereniging en een vissersclub.  Het gebied binnen de fortgracht is enkel toegankelijk voor de leden en bezoekers van de gevestigde clubs.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Duffel, het Fort van Lier, het Fort van Koningshooikt, het Fort van Sint-Katelijne-Waver en het Fort van Walem via de route ‘Langs Nete en groentestreek’ of je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Lier ligt aan knooppunt 40.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt aan knooppunt 23 van het netwerk 'Kempense Netevallei'. Van hieruit maak je mooie wandelingen in een gevarieerde omgeving.  

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort is gebouwd van 1873 tot 1883 om de spoorweg Antwerpen-Aken, de Berlaarsesteenweg en de Aarschotsesteenweg te verdedigen. Het fort is gebouwd uit baksteen met natuurstenen decoraties en lijkt sterk op het Fort van Walem. Nadat het fort drie dagen beschoten werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd het bezet door het Duitse leger. Opvallend detail: de toegangsbrug was ondermijnd met dynamiet, maar niet opgeblazen.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Lier kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de ring van Lier (R16), de Aarschotsesteenweg (N10), de Schollebeekstraat en de Fortweg.
Bushalte: Lier Schollebeekstraat op de Aarschotsesteenweg.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Fortweg 24
2500 Lier
Antwerpen
Contactgegevens: 

Stad Lier
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
Telefoon: +32 (0)3 800 03 00
E-mail: info@lier.be

Schietclub Fort Lier vzw
Fortweg 24
2500 Lier
E-mail: fortlier@telenet.be

Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Lier (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Lier op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van Lier op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort van Lier vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)