Fort van Duffel

Terug naar overzicht

Het spoorwegfort van Duffel is nu een belevingscentrum voor bezoekers, maar het is ook het ideale vertrekpunt voor wandel- en fietstochten. Ontdek de boeiende geschiedenis van het fort dankzij de leuke tentoonstelling!

Fort van Duffel vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

In het belevingscentrum leren bezoekers het verleden van het fort tijdens de Eerste Wereldoorlog op een originele manier kennen. Langs de buitengracht kan je een leuke natuurwandeling maken langs vijf informatieve uitkijkpunten. Meer informatie over het fort kan je vinden op fortduffel.be

Voor kinderen is er in de zomer een heuse natuurspeeltuin gemaakt met een hindernissenparcours. Kinderen kunnen er bovendien aan de slag met twee app's: Spelenderwijs ondekken ze de natuur op het fort met Vossenstreken, met de erfgoedappgaan kinderen beleven ze de geschiedenis van het fort. Achille neemt je in het fort van Duffel mee op zoek naar de verborgen kanonnen van het fort! Ontdek hoever de kogels vlogen, waarom bomen goed zijn voor beschietingen en hoe het komt dat de treinen zo dicht tegen het fort rijden.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Lier, het Fort van Koningshooikt, het Fort van Sint-Katelijne-Waver en het Fort van Walem via de route ‘Langs Nete en groentestreek’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppuntenHet Fort van Bornem ligt tussen knooppunten 25 en 55.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt en rondom het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt in het wandelnetwerk 'Rivierenland'. Van hieruit maak je mooie wandelingen in een gevarieerde omgeving.

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort werd gebouwd in 1886-1888 uit baksteen en beton om de spoorweg Antwerpen-Brussel te beschermen. Het fort heeft opvallend hoge wallen en strategisch geplaatste bosjes tussen het fort en de spoorweg. Kempens Landschap, de huidige eigenaars, heeft het fort gerestaureerd met de steun van de Provincie Antwerpen en de gemeente Duffel. Sinds 2012 wordt het fort beschermd als monument.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Duffel kan je hier terecht.

Wil je meer weten over dit prachtige erfgoed? Bij de dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen kan je de publicatie "Het spoorwegfort van Duffel. Een buitenbeentje in de Antwerpse fortengordel" gratis bestellen. Dat kan via volgend e-mailadres: erfgoed@provincieantwerpen.be.

Het fort vandaag

Het domein is ingedeeld als parkgebied voor zachte recreatie. Het fort herbergt een belevingscentrum en Brasserie De Krone die uitgebaat wordt door jongeren met een autismespectrumstoornis. Het fort is ook een aangewezen vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

In de buurt

Op een boogscheut van het Fort van Duffel vind je abdijdomein Roosendael. Hier kan je uitblazen in het fietscafé. Sla je tentje op op de kampeerweide of overnacht in een trekkershut. Het Grachtwandelpad leid je rondom het hele terrein. Voor meer info kan je terecht op www.roosendael.be.

Bereikbaarheid

Automobilisten: via de Mechelsebaan (N14).
Fietsers: via de Mechelsebaan en de fietsostrade langs de spoorlijn Antwerpen – Mechelen.
Bushalte: Duffel Dijkstaplei op de Mechelsebaan.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Mechelsebaan 249
2570 Duffel
Antwerpen
Contactgegevens: 

Kempens Landschap vzw
Peredreef 5
2580 Putte (Beerzel)
Telefoon: +32 (0)15 22 82 33
Fax: +32 (0)15 22 82 31

Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Duffel (copyright: provincie Antwerpen)
Het fort van Duffel zonder de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De forten van Sint-Katelijne-Waver en Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De forten van Walem en Duffel op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort van Duffel voor de herstellingswerken (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Duffel voor de herstellingswerken (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Ingang van het fort van Duffel (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Toiletten in het fort van Duffel (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Duffel (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Duffel vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Nieuwe deur in het fort van Duffel (copyright: Kempens Landschap vzw) 
Fort van Duffel na herstellingswerken (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Nieuwe raamafsluiting in het fort van Duffel (copyright: Kempen Landschap vzw)
Nieuwe toegangsbrug van het fort van Duffel (copyright: Kempens Landschap vzw)
Nieuw uitkijkplatform aan het fort van Duffel (copyright: Kempens Landschap vzw)