De meeste forten en schansen zijn bewaard tot op heden. Niet allemaal hadden dat geluk. De schans van Letterheide werd in 2009 afgebroken om plaats te maken voor de technische dienst van de gemeente Puurs.
De schans vandaag
Sinds 2009 is de schans verdwenen om plaats te maken voor de technische diensten van de gemeente Puurs.
Geschiedenis
De Schans Letterheide bij Puurs wordt gebouwd tussen 1912 en 1914 als niet-permanente bezette versterking tussen de Forten Breendonk en Liezele. Bij het uitbreken van WO I is het nog niet helemaal klaar en herbergt een 100-tal soldaten. De schans vecht actief mee tijdens de Duitse aanval van 4 september 1914 en wordt meermaals gebombardeerd. In de nacht van 6 op 7 oktober 1914 vlucht de bemanning (met veldleger) en volgt een herbezetting door Liezele en Breendonk met elk 30 man. Twee dagen later verlaten ook die -met hun commandant -de Schans wanneer Vesting Antwerpen capituleert.
Na WO I blijft de schans militair bezit, in 1938-39 deels gemoderniseerd als infanteriesteunpunt en in januari 1940 omgevormd voor huisvesting van de 4de Sectie van koning Leopolds Groot-Hoofdkwartier. Die rol speelt het ook in mei 1940 samen met Fort Breendonk waar het werkelijke Hoofdkwartier gevestigd is.
Na WO II blijft de redoute eigendom van Landsverdediging, maar zonder militair doel. Een verkoop volgt in 1954 aan de gemeente Breendonk die de gracht leegpompt en gebruikt als stortplaats voor huisvuil. Ook de gemeente Willebroek stort er.
Door de fusie van 1976 wordt de gemeente Puurs eigenaar, saneert de zaak, laat het 7,5cm koepelgebouw verzinken, legt nieuwe toegang aan voor een zoutloods en laat magazijnen en kantoren bouwen om vervolgens de Technisch Diensten daar onder te brengen. In 2009 wordt de Schans uiteindelijk afgebroken. Een betonnen blok aan de toegang herinnert nog aan Schans Letterheide.
Auteur: Marc van Riet, 2018.