Servitutenwoningen zijn gebouwen binnen het schootsveld van de forten. Deze moesten in hout gebouwd worden om ze in oorlogstijden snel te kunnen afbreken. In de aanloop van de Eerste Wereldoorlog is dit in veel gebieden ook effectief gebeurd. Gelukkig zijn er van de prachtige huizen nog heel wat bewaard. In 1924 werd de grote omwalling (huidige ring) gedeclasseerd. De krijgsdienstbaarheden en bijhorende verplichting om in hout te bouwen verviel hierbij.
Deze twee houten woningen in de Lindenlei zijn gebouwd in de zone met krijgsdienstbaarheden rond Fort 4.
Mortsel telde heel wat houten servitutenwoningen, gaande van eenvoudige arbeidershuisjes tot statige villa's. Bij aanvang van de Eerste Wereldoorlog werden de bewoners hardhandig herinnerd aan de wet op de krijgsdienstbaarheden. Een groot deel van deze woningen werd gesloopt door de Belgische genietroepen, met de bedoeling om vanuit Fort 4 een vrij zicht te krijgen op de eventuele vijandelijke troepenbewegingen.
Deze twee houten huizen in de Lindenlei ontsnapten aan de afbraakgolf.
Wil je meer weten over dit prachtige erfgoed? Bij de dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen kan je de publicatie "Houten villa’s en planken dorpen. Tijdelijk bouwen in het schootsveld rond Antwerpen" gratis bestellen. Dit kan via volgend e-mailadres: erfgoed@provincieantwerpen.be.
status: bewaard