Servitutenwoningen zijn gebouwen binnen het schootsveld van de forten. Deze moesten in hout gebouwd worden om ze in oorlogstijden snel te kunnen afbreken. In de aanloop van de Eerste Wereldoorlog is dit in veel gebieden ook effectief gebeurd. Gelukkig zijn er van de prachtige huizen nog heel wat bewaard. In 1924 werd de grote omwalling (huidige ring) gedeclasseerd. De krijgsdienstbaarheden en bijhorende verplichting om in hout te bouwen verviel hierbij.
Op de Koraalplaats, in de Stalinsstraat en in de Grapheusstraat bevinden zich een aantal bijzondere houten arbeiderswoningen uit de negentiende eeuw. Deze zogenaamde servitutenwoningen zijn gebouwen binnen het schootsveld van de forten. Deze moesten in hout gebouwd worden om ze in oorlogstijden snel te kunnen afbreken. Gelukkig is er van de prachtige huizen nog heel wat bewaard.
Het gedeelte van het Rivierenhof ten westen van het Sterckshof, evenals de omliggende straten, werd na de aanleg van de grote omwalling met krijgsdienstbaarheden belast.
De houten arbeiderswoningen in Deurne werden opgetrokken uit Amerikaans pijnboomhout. Aan de zijgevel van sommige huizen zijn vandaag nog ijzeren haken te herkennen. Die waren bedoeld om de eventuele sloop nog efficiënter te laten verlopen: er was niet meer nodig dan een paard en een touw, vastgemaakt aan een haak, om de muren van zo’n huisje uit elkaar te trekken.
Wil je meer weten over dit prachtige erfgoed? Bij de dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen kan je de publicatie "Houten villa’s en planken dorpen. Tijdelijk bouwen in het schootsveld rond Antwerpen" gratis bestellen. Dit kan via volgend e-mailadres: erfgoed@provincieantwerpen.be.
status: bewaard