Heidestraat

Terug naar overzicht

Servitutenwoningen zijn gebouwen binnen het schootsveld van de forten. Deze moesten in hout gebouwd worden om ze in oorlogstijden snel te kunnen afbreken. In de aanloop van de Eerste Wereldoorlog is dit in veel gebieden ook effectief gebeurd. Gelukkig zijn er van de prachtige huizen nog heel wat bewaard. In 1924 werd de grote omwalling (huidige ring) gedeclasseerd. De krijgsdienstbaarheden en bijhorende verplichting om in hout te bouwen verviel hierbij. 

Deze twee-onder-één-kapwoning heeft een houten structuur, maar de gevel werd bekleed met ruitvormige kunstleien. Oorspronkelijk werden alle huizen op de kavels tussen de spoorweg en de Heidestraat in hout opgetrokken, omwille van de krijgsdienstbaarheden die golden in de omgeving van het fort van Kapellen. Dit is het enige bewaarde exemplaar in de straat.

Wil je meer weten over dit prachtige erfgoed? Bij de dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen kan je de publicatie "Houten villa’s en planken dorpen. Tijdelijk bouwen in het schootsveld rond Antwerpen" gratis bestellen. Dit kan via volgend e-mailadres: erfgoed@provincieantwerpen.be.

status: bewaard

Adres: 
Heidestraat 35
2950 Kapellen
Antwerpen
Foto's: