Fort van Ertbrand

Terug naar overzicht

In 1914 was het Fort van Ertbrand op volle sterkte, maar het spannendste moment kwam pas na de Tweede Wereldoorlog: toen werd het fort gebruikt door de Belgische Ontmijningsdienst.

Fort van Ertbrand vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het fort was jarenlang privé-bezit. In 2017 kocht Natuurpunt het fort en omliggende bos aan en wordt het hele gebied ingericht als natuurgebied.

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone. De boommarter en nachtzwaluw zijn andere diersoorten die in het gebied  beschermd zijn.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het Fort van Ertbrand werd gebouwd in 1908-1912. In augustus 1914 was het fort op volle sterkte 500 manschappen. Lang duurde dat niet: bij de bezetting van Antwerpen door de Duitsers twee maanden later werd het fort ontruimd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door de Belgische Ontmijningsdienst voor het vernietigen van springstoffen, mijnen en munitie.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Ertbrand kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Oude Galgenstraat, een zijstraat van de Kapelsestraat (N11).

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Oude Galgenstraat
2950 Kapellen
Antwerpen
Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Ertbrand in Kapellen (copyright: provincie Antwerpen)