Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Broechem heel zwaar beschoten maar ook nu maakt het fort nog heel wat avonturen mee: het wordt gebruikt voor veiligheidsoefeningen rond gijzelingen en reddingsacties. Daarom is het niet toegankelijk voor het publiek.
Het fort vandaag
Het fort is in actief gebruik en is niet toegankelijk voor het publiek. Campus Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen, gebruikt het terrein voor bepaalde specifieke oefeningen, zoals duikoefeningen en het trainen op zoek- en reddingsacties. Het fort zelf wordt benut voor oefeningen rond gijzelingen, ontruimingen of het zoeken naar slachtoffers. Ook het leger is er nog welkom voor ‘search en rescue’-oefeningen.
Er loopt een wandelpad rondom de buitenzijde van de fortgracht, maar het fortdomein zelf is niet toegankelijk voor bezoekers.
Natuur
In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.
Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.
Geschiedenis
Het fort is gebouwd in 1909-1914 en was nog niet klaar bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1914 werd het Fort van Broechem heel zwaar beschoten. Het fort is grotendeels intact en de inslagen van de Duitse granaten zijn nog altijd zichtbaar.
Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Broechem kan je hier terecht.
Bereikbaarheid
Automobilisten en fietsers: via de Steenweg op ’t Fort, een zijstraat van de Massenhovensesteenweg (N116).
Bushalte: Broechem Stelplaats in de Gustaaf Peetersstraat (N116).
Digitaal Hoogtemodel
Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.
Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.
De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.
Campus Vesta - Provincie Antwerpen
Oostmalsesteenweg 75
2520 Ranst
Tel.: +32 (0)3 205 19 50
Fax: +32 (0)3 205 19 70
Info@campusvesta.be