Fort van Breendonk

Terug naar overzicht

Het Fort van Breendonk is ingericht als nationaal gedenkteken en museum. Oorspronkelijk was  het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van het Belgische leger, maar al snel werd het gebruikt door de Duitse Gestapo als overgangskamp voor verzetslui en Joden.

Ingang van het fort van Breendonk (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Het fort is nu een museum dat betuigt van de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Het museum is op eigen houtje te bezoeken, maar voor de beste ervaring volg je toch best een gids. In het fort worden ook regelmatig tentoonstellingen en bijeenkomsten gehouden. Meer info kan je terugvinden op www.breendonk.be.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Liezele, de Schans van Puurs, het Fort van Bornem en het Fort van Steendorp via de route ‘Versterkt erfgoed in Klein-Brabant’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppuntenHet Fort van Breendonk ligt het dichtst bij knooppunt 83.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort werd gebouwd in 1906-1912. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort 11 dagen belegerd voor de Belgische verdedigers zich aan de Duitse aanvallers overgaven. In de Tweede Wereldoorlog werd het fort oorspronkelijk gebruikt als hoofdkwartier van het Belgische leger, maar in 1940 werd het omgevormd door de Gestapo tot doorgangskamp voor verzetslui en Joden. In vier jaar tijd telde het kamp in totaal 3600 gevangen. Het kamp werd uiteindelijk bevrijd in 1944.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Breendonk kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het Fort van Breendonk is het enige kamp dat nog volledig intact gebleven is. Sinds 1947 wordt het erkend als gedenkteken en museum.

In de buurt

Niet ver van het Fort van Breendonk ligt het Hof van Coolhem in Puurs waar je een mooie mix van natuur en cultuur vindt. Zo zal je een infopad kunnen afwandelen waarbij je een indrukwekkende aspergetuin met info over het aspergefestival tegenkomt, maar ook een viezebeestentuin en een schapenstal.

Bereikbaarheid

Automobilisten: via de A12, de Dendermondsesteenweg (N183) en de Brandstraat.
Fietsers: via de Dendermondsesteenweg en de Brandstraat.
Bushalte: Willebroek Fort van Breendonk aan de Dendermondsesteenweg.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Graffiti
Adres: 
Brandstraat 57
2830 Willebroek
Antwerpen
Contactgegevens: 

Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk
Brandstraat 57
2830 Willebroek

Telefoon: +32 (0)3 860 75 25
Fax: +32 (0)3 866 53 91

E-mail: info@breendonk.be

Website: http://www.breendonk.be/

 

 

Accommodaties: 
Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Breendonk (copyright: provincie Antwerpen)
Foto's: 
Fort van Breendonk vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Breendonk vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Ingang van het fort van Breendonk (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Gang in het fort van Breendonk (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Nationaal Gedenkteken van het fort van Breendonk (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Slaapzaal van het doorgangskamp in het fort van Breendonk (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)