Fort Noordkasteel

Terug naar overzicht

Meer dan 150 jaar na de bouw van Fort Noordkasteel is er nauwelijks nog iets te merken van de opschudding die er mee gepaard ging. De locatie is nu niets meer dan een mooie groene zone in het midden van de haven.

Luchtfoto van de locatie van het verdwenen fort Noordkasteel (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Van het fort is vandaag nog maar weinig bewaard gebleven. Wel vormt de locatie een opvallende groene zone tussen het Amerikadok en de Schelde die ideaal is om te wandelen en fietsen.

Natuur

Dit fort is buiten het Natura 2000 gebied gelegen. Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Fort Noordkasteel werd gebouwd als citadel in 1862-1864 als laatste bastion, voor wanneer de stad zelf al aangevallen was. Er was veel verzet tegen de bouw van het fort: de schade dat Fort Zuidkasteel 30 jaar eerder aangericht had met een vergelijkbare kanonnenbatterij wanneer het overgenomen was door de Nederlanders, zat nog erg vers in het geheugen. In 1881, nog geen twintig jaar na de bouw van het fort, werd al een deel gesloopt bij de uitbreiding van de haven voor het Afrikadok en het Amerikadok. Van 1934 tot 1969 was het domein een populair recreatiedomein met een openluchtzwembad en een roeivijver.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort Noordkasteel kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Scheldelaan (N101) en de Oosterweelsteenweg
Bushalte: Antwerpen Royerssluis.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Noordkasteel Zuid
2030 Antwerpen
Antwerpen
Contactgegevens: 

AG Vespa
Generaal Lemanstraat 55 bus 4
2018 Antwerpen
Telefoon: +32 (0)3 259 28 10
Fax: +32 (0)3 259 28 11

Kaarten: 
Plattegrond van fort Noordkasteel in Antwerpen (copyright: provincie Antwerpen)
Fort Noordkasteel (gedeeltelijk afgebroken voor de havenuitbreiding) op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Luchtfoto van de locatie van het verdwenen fort Noordkasteel aan de Schelde (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)