Fortengordel zondag 17 mei 2015: Herover de forten!

Terug naar overzicht
wo, 2015-04-08 11:08

Vanaf vandaag vind je op www.fortengordel.be het uitgebreide programma van Fortengordel 2015: Herover de forten! Fietsers en wandelaars halen op zondag 17 mei weer hun hartje op in en rond de forten die de provincie Antwerpen rijk is. Op deze 7de editie lanceren we de vernieuwde Brialmontroute, die dan langs alle 8 Brialmontforten loopt. Om de forten van de buitengordel te bereiken, volg je gewoon de fietsknooppunten. Pijlen leiden je van de knooppunten naar de forten en terug. We organiseren geen bijkomende bewegwijzerde fietsroutes. Mooi meegenomen: je hoeft niet te betalen om mee te fietsen. 

Gevarieerd aanbod

De pareltjes militair erfgoed, die ooit Antwerpen moesten beschermen, zijn er nog bijna allemaal. Vandaag vormen ze een groene gordel rondom de stad, waar het zeer aangenaam vertoeven is. De ruimte en mogelijkheden van de forten zijn immens. De provincie Antwerpen ijvert samen met de gemeenten, vrijwilligers, verenigingen en individuele eigenaars naar een zo goed mogelijke instandhouding, restauratie en ontsluiting van de forten. Met het strategisch project Fortengordels rond Antwerpen zet het provinciebestuur de historische, ecologische en maatschappelijke waarde van de forten in en rond Antwerpen in de verf. Vele forten hebben doorheen de jaren een nieuwe rol gekregen als park, sportcentrum, cultuurhuis, museum of natuurgebied. Deze editie van de Fortengordel plaatst het aanbod in elk fort volop in de kijker.

Elk fort brengt een gevarieerd programma en toont je zijn mooie, onbekende kantjes. Zo bieden enkele forten onderdak aan monumentale kunstwerken, die je ontdekt met de FORT ART/ART FORT-route. Wil je echt  veel te weten komen over de forten? De specialisten van het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum zorgen voor boeiende duiding in Fort 2 in Wommelgem en Fort 5 in Edegem, met dito zoektocht.

 

Fietstocht

Combineer je bezoek aan de forten met een mooie fietstocht! Speciaal voor de Fortengordel vernieuwt de provincie Antwerpen de Brialmontroute, zodat ze langs alle 8 Brialmontforten loopt. Om de forten van de buitengordel te bereiken, organiseren we dit jaar geen speciale bewegwijzerde routes. Volg gewoon de fietsknooppunten. Pijlen leiden je van de knooppunten naar de forten en terug. Er komen suggestieroutes in het programma en op de website.  Of volg gewoon je inspiratie van het moment. Mooi meegenomen: je hoeft niet te betalen om mee te fietsen.

Surf snel naar de website http://www.fortengordel.be en stel je eigen programma samen!


Geschiedenis

In het begin van de 19de eeuw maakte men zich zorgen over de landsverdediging.  Om die bezorgdheid weg te nemen, bouwde men één grote vesting: Antwerpen als Nationaal Reduit met een Groote Omwalling (nu de R1) en een voorliggende fortengordel: de bakstenen Brialmontforten van 1 tot 8. Doordat de vuurkracht en reikwijdte van het geschut stelselmatig toenam, bleek reeds in 1870 dat deze fortengordel te dicht bij de stad lag om nog bescherming te bieden. Daarom werden stelselmatig nieuwe forten opgetrokken die verder van de stad lagen,  bestaande forten werden versterkt met beton en tenslotte werd in 1906 beslist om een nieuwe fortengordel met betonnen pantserforten en schansen rond Antwerpen op te trekken: de Buitenlinie. Voor meer info: zie www.simonstevin.org

Contactgegevens: 

Surf snel naar de website http://www.fortengordel.be en ontdek het gevarieerde aanbod in de forten!