Fort van Duffel in de running voor de eerste Onroerenderfgoedprijs

Terug naar overzicht
vr, 2016-07-08 12:45

Stem mee voor de publieksprijs

Twee jaar geleden opende het fort van Duffel de deuren voor het grote publiek na een intensief restauratie- en herbestemmingstraject. Deze realisatie van Kempens Landschap bleef niet onopgemerkt: het project maakt kans om de eerste Vlaamse Onroerenderfgoedprijs in de wacht te slepen. Uit 38 ingediende dossiers selecteerde de jury drie finalisten waaronder het fort van Duffel. Op 7 oktober zal minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, de winnaar bekend maken.

 

In 2016 wordt voor het eerst de Onroerenderfgoedprijs uitgereikt door de Vlaamse Overheid. Deze prijs beloont organisaties en mensen die zich inzetten voor het beheer van erfgoed. Uit 38 ingestuurde projecten werd het fort van Duffel door de jury in de top drie geplaatst!

De juryleden zijn er alvast van overtuigd dat het fort van Duffel een bijzonder project is: “De geselecteerde projecten inspireren door hun voorbeeldfunctie, vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering.” Op 7 oktober 2016 zal minister-president Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, tijdens een plechtigheid in de Gentse Sint-Pietersabdij de uiteindelijke winnaars van de Onroerenderfgoedprijs en de publieksprijs onthullen.

 

Ook het publiek kan stemmen!

De jury beslist naar welke project de Onroerenderfgoedprijs gaat. Vanaf nu tot en met 11 september 2016, de dag van de jaarlijkse Open Monumentendag, kan ook het publiek stemmen voor een aparte publieksprijs op www.onroerenderfgoedprijs.be.

 

Transformatie in sneltempo

Eind 2009 kocht vzw Kempens Landschap het spoorwegfort in Duffel aan, gesteund door het gemeentebestuur van Duffel. Het fort, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, stond toen al 40 jaar leeg en was gesloten voor het publiek. In amper vijf jaar tijd werd het fort beschermd als monument, gerestaureerd en opnieuw opengesteld voor het publiek.

 

Het fort is nu een plaats waar cultuur, natuur en zachte recreatie elkaar vinden. Het publiek kan er het hele jaar door komen wandelen, een tentoonstelling bezoeken of genieten van een hapje en drankje in Brasserie De Krone. Jongeren met ASS (Autisme-Spectrum-Stoornis) kunnen hun eerste werkervaring opdoen in deze brasserie. Wie zich op sleeptouw wil laten nemen door een gids kan ook een rondleiding boeken. Het team van vrijwillige fortgidsen staat klaar.