Fort van Walem

Terug naar overzicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon het fort vijf dagen lang stand houden tegen het Duitse leger, maar daardoor werd het wel zwaar beschadigd. Vandaag is het fort zo bouwvallig dat het niet toegankelijk is.

Fort van Walem vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Vandaag wordt het domein erkend als natuurgebied. Omdat het fort bouwvallig is, is het doorgaans niet toegankelijk. Wil je het fort toch bezoeken? Natuurpunt organiseert regelmatig geleide bezoeken. Rond de gracht ligt ook een wandelpad dat altijd toegankelijk is.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Duffel, het Fort van Lier, het Fort van Koningshooikt en het Fort van Sint-Katelijne-Waver via de route ‘Langs Nete en groentestreek’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan ook zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Walem ligt tussen knooppunten 65 en 55.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt tussen knooppunten 249 en 331  van het netwerk 'Rivierenland'. Van hieruit maak je mooie wandelingen in een gevarieerde omgeving. 

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het bakstenen fort is gebouwd van 1878 tot 1883 om de oude steenweg Antwerpen – Mechelen te verdedigen. Later, in 1891-1900, werd het omgebouwd tot pantserfort en met beton versterkt. Het Fort van Walem lijkt heel sterk op het Fort van Lier.

Het fort heeft enige bekendheid verworven omdat het tijdens de Eerste Wereldoorlog vijf dagen stand hield tegen het Duitse leger, hoewel deze belegering het fort erg beschadigd heeft. Op het forteiland staat een gedenkteken voor de slachtoffers, naar ontwerp van de Brusselse architect J. Diongre en ingehuldigd in 1930.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Walem kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Antwerpsesteenweg - Koning Albertstraat (N1).
Bushalte: Walem Fort in de Koning Albertstraat.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Koning Albertstraat
2800 Mechelen
Antwerpen
Contactgegevens: 

Natuurpunt vzw afdeling Mechels Rivierengebied
Bezoekerscentrum
Muizenhoekstraat 7
2800 Mechelen-Muizen
Tel.: +32 (0)15 43 61 09
E-mail:
bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be

Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Walem (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Walem op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De forten van Walem en Duffel op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort van Walem vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Opruiming in het fort van Walem (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Opruiming in het fort van Walem (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)